Friday 12 August 2011

BIJI APRIKOT (B17)


VITAMIN B17 DARI BIJI APRIKOT

Biji apricot mengandungi kandungan Vitamin B17 yang paling tinggi di dunia. Dengan sering mengamalkannya dapat membantu anda mengawal beberapa jenis penyakit kronik yang merbahaya seperti kanser. Biji Apricot  di percayai mempunyai khasiat seperti berikut:

  • Sangat berkesan mencegah dan merawat sel-sel kanser dan juga sebagai rawatan alternatif selain kimoterapi.
  • Juga membantu mencegah dan merawat penyakit kencing manis, penyakit jantung, penyakit gout.
  • Membantu menstabilkan tekanan darah.
  • Menurunkan kolestrol dalam darah.
  • Mengurangkan masalah sakit sendi, Parkinson & asma. 
  • Menyelesaikan masalah jerawat & resdung. 
  • Menghaluskan kulit. 
  • Membantu masalah buasir. 
  • Mengelakkan migrain. 
  • Menyelesaikan masalah haid tidak teratur.
  • Menghilangkan keputihan (bagi kaum wanita).
  • Seimbangkan kandungan gula dalam darah.
  • Melancarkan sistem peredaran darah.
  • dan sebagai Anti penuaan.

AMALAN PENGGUNAAN

  • Kanser (8 biji- 15 biji setiap 4 jam)

  • Penggunaan biasa dan anti penuaan: (1-4 biji sehari)
  • Latihan sukan (2-8 biji setiap 4 jam)
  • Ketahanan badan (2-8 biji setiap 4 jam) 
  • Meningkat sistem imuniti (3-8 biji setiap 4 jam) 
  • Kardiovaskular dan masalah peredaran darah (3-8 biji setiap 4 jam)
  • Kencing manis (3-8 biji setiap 4 jam)
  • Sawan(3-8 biji setiap 4 jam)
  • Keletihan kronik (3-8 biji setiap 4 jam)
  • Detoksifikasi hati (6-8 biji setiap 4 jam)
  • Penyakit autoimmune/SLE (6-8 biji setiap 4 jam)
  • Asma/alahan (6-8 biji setiap 4 jam)
  • Tekanan atau stress (2-6 biji setiap 4 jam)
  • Pengsan (5-8 biji setiap 4 jam)
  • Radang paru-paru (5-8 biji setiap 4 jam)

Dari segi kecantikan: Kandungan B17 mampu mengurangi bintik-bintik hitam dan jerawat , sel-sel mati serta menghaluskan kulit yang kasar. Hasilnya,kulit terlihat lebih berseri,segar dan permukaan wajah lebih halus.

Untuk Kewanitaan: Kandungan B17 

  • mampu menghilangkan keputihan & senggugut,
  • melancarkan perjalanan darah haid, 
  • mengurangkan kesakitan di bahagian rahim, 
  • menghilangkan bau hamis. ( 8-15 biji setiap pagi dan petang sahaja ). Jika masaalah tersebut agak serius sila gunakan Cara Makan 2


Cara Makan 1 : Di kunyah 65 kali kunyahan sehingga sebati dengan air liur. Sewaktu kunyah pastikan air liur keluar dengan banyak. Ini akan membantu meneuteralkan bahan aktif yang ada dalam kandungan Biji apricot tersebut.

 

Cara Makan 2 : 8-15 biji  di blender dengan  1 gelas air dengan salah buah buahan appel hijau, angur, pic, pisang, lobak merah. Paling di galakan khusus bagi pesakit kanser atau barah adalah buah nenas dan buah betik. Minum di waktu dibawah ini

·         4 pagi
·         8 pagi
·         12 Tengahari
·         4 petang
·         8 Malam
·         12 malam

P/S: Bahagian hujung biji aprikot mengandungi sejumlah  unsur kimia yang boleh mengakibatkan ketidakseimbangan dalam proses tubuh. Adalah dinasihatkan untuk membuang hujung biji aprikot terdahulu sebekum memakannya.
- Bagi yang tidak mempunyai penyakit, adalah dinasihatkan untuk tidak mengambil biji aprikot (B17) lebih dari 5 biji sehari.

TIPS KANSER (selain BIJI APRIKOT)
Amalkan memakan makanan yang mengandungi B17 di bawah ini
a.       Broccoli, asparagus, beets,(tumbubuhan yang akarnya manis), Kobis,Lobak merah,Bunga kobis,celery, timun , lemon hijau dan kuning,
b.       Kacang hijau, kacang merah, dan kacang buncis, lada hitam ( yang muda) Bayam, biji sawi, asparagus, salad, kacang bendi, daun parsley, kobis, segala jenis lobak, sayur yang ada getah putih dan berdaun besar,sengkuang cina, daun gandum muda, barley grass, Ubi sengkuang, tauge, bawang putih dan bawang merah.

Sel Cancer akan merebak dengan cepat jika tubuh berasid 6.6 ph hingga 5.5 ph

PUNCA TUBUH BERASID
  • Pemakanan jika diambil berlebihan dalam jangka waktu yang lama
  • Jenis makanan tinggi protein terutamanya protein haiwan contohnya daging lembu dan ayam. Makanan laut seperti sotong, udang, ketam dan kerang.
  • Minuman bergas dan jus buah-buahan terutamanya yang telah diproses dan mengandungi bahan pengawet dan juga pewarna.
  • Makanan yang telah diperap seperti jeruk, ikan kering dan juga makanan ringan yang terlalu tinggi kandungan MSGnya.
  • Faktor emosi, mental dan spirit yang negatif. Kajian menunjukkan cara berfikir, sikap dan emosi yang negatif akan meningkatkan tahap keasidan dalam darah.
Di dalam buku Papaya as Medicine, pengarangnya menggunakan muka surat 75-87 untuk menceritakan pengalaman-pengalam an penderita kanser kebanyakannya orang Australia, sembuh dengan izin Allah, dengan meminum air rebusan daun betik. 

Caranya:
Ambil 7 helai daun yang sederhana besarnya - daun betik yang tidak terlalu tua, dan tidak terlalu muda ~ Basuh daun-daun itu dan toskan. ~ Potong daun-daun itu kecil-kecil seperti kita potong kobis. ~ Masukkan daun yang sudah dipotong ke dalam periuk bersama 2 liter air sejuk. ~ Rebus perlahan-lahan sehingga mendidih dan air menjadi setengah. ~ Tapis dan masukkan ke dalam bekas kaca. ~ Simpan di dalam peti sejuk sehingga 3 atau 4 hari. ~ Minum sebanyak 50 ml tiga kali sehari. ~  Kalau air sudah menjadi keruh, sila buang. 


untuk mendapatkan bekalan biji aprikot B17,
hubungi 
Al-Arif Foods Industry
013-3978857

Harga: RM60 / 1 kg

BUAH APRIKOT

Apricot dipercayai berasal dari China yang mana buah ini telah ditanam sejak 4000 tahun yang lalu. Buah ini turut ditanam di India dan Tibet.
Kaum Hunza yang tinggal di pergunungan Himalaya sebagai kaum yang berumur panjang, amat menghargai buah ini kerana kebaikan yang diberikan olehnya terhadap kesihatan mereka semenjak 1500 tahun dulu.
Aprikot sejenis buah yang berwarna kuning yang sama rupanya seperti buah plum atau pic. Ia kaya dengan beta-carotene, sejenis bahan anti pengoksida dalam vitamin A, dan berkalori rendah. 3 biji buah aprikot membekalkan beta-carotene lebih 50 % daripada keperluan harian dan hanya 50 kalori.


Pokok Aprikot merupakan pokok kecil dengan daun rimbun, melebar setinggi 8–12 METER, daunnya berbentuk simbol hati, dengan hujung runcing, dan sepanjang 8 cm dan 3–4 cm lebar. Ia berbunga putih hingga merah jambu. Buahnya menyerupai buah pic atau nektarin, dengan warna daripada kuning hingga warna oren dan kadangkala kemerah-merahan; permukaannya licin dan hampir tanpa bulu. Buah aprikot ialah buah berbiji benih besar juga dikenali sebagai pepauh, kerana biji benih tunggal yang keras.



Apricot juga terkenal sebagai makanan kesihatan oleh pengamal perubatan Greek sementara orang Rom pula mendedikasikan buah ini kepada Venus, dewi cinta mereka. Apricot telah diperkenalkan di eropah semasa zaman Alexander The Great.
Apricot termasuk dalam kelas subasid. Asid ini boleh didapati ketika buah ini masih belum masak sepenuhnya. Keasidannya akan semakin berkurangan manakala kandungan gula nya akan semakin meningkat semasa buah ini dalam proses masak.Apricot merupakan buah yang berbiji dan mengandungi pelbagai khasiat. Buah, biji, minyak dan bunga dari buah aprikot telah digunakan di dalam bidang perubatan sejak berkurun lamanya.
Di China ubat yang digelar Apricot Gold diperbuat daripada biji pokok yang ditanam di kawasan tertentu. Ubat ini dikatakan dapat memanjangkan umur.Apricot bagus untuk amenia kerana ia mengandungi zat besi yang tinggi.Walaupun kandungan kuprum dalam buah adalah sedikit namun mineral itu dapat menjadikan besi tersebut dimanfaatkan oleh tubuh….masih banyak lagi khasiat dari buah aprikot…




Aprikot berupaya memulihkan badan selepas berhenti merokok
Kajian-kajian menunjukkan bahawa pemakanan yang kaya dengan beta-carotene seperti aprikot menghindarkan penyakit barah, terutamanya di bahagian tenggorok, paru-paru dan pankreas.Buah aprikot sesuai diamalkan oleh mereka yang sudah atau berhajat untuk berhenti merokok kerana ia berperanan menghilangkan kesan-kesan nikotin, sekaligus mempercepatkan proses pemulihan dan penyembuhan. Kandungan beta-carotene dalam buah aprikot juga membantu menghindarkan pengerasan dalam saluran darah yang menjadi punca penyakit jantung karonari.
Selain daripada itu, aprikot sesuai diamalkan oleh wanita yang baru putus haid kerana buah itu mengandungi boron, yang merangsangkan pengeluaran hormon seks estrogen. Aprikot juga membekalkan garam galian kalium untuk menjaga kesihatan jantung, zat besi untuk menghindarkan keletihan dan jangkitan dan juga silika, sejenis sebatian yang menjamin kesihatan kulit, rambut dan kuku.


Aprikot juga dikatakan sebagai  buah sahabat mata. Aprikot memiliki kandungan betakaroten yang sangat bagus. Dan ini sangat diperlukan untuk menjaga kesihatan mata. Menurut Ritva Butrum PH.D Wakil Presiden sebuah penyelidikan yang dilakukan di Institut Amerika untuk Penyakit Kanser di Washington DC Senyawa karotenoid (termasuk betakaroten) telah ditemui dalam buah dan sayuran yang berwarna kuning, jingga dan merah. Betakaroten yang terdapat dalam aprikot akan diubah menjadi vitamin A dalam tubuh. Vitamin A diperlukan untuk mencegah radikal bebas yang menyerang retina sehingga gangguan penglihatan atau kebutaan dapat di cegah...


KHASIAT BUAH APRIKOT:
- mengandungi Carotenoids (antioksidan) yang membantu pencegahan serangan jantung. 
- mengurangkan paras kolestrol jahat dalam tubuh & ,melindungi badan dari serangan kanser. 
- menjaga kesihatan mata.
- memperkuatkan sistem respirasi  untuk mengurangkan batuk & asma.
merangsangkan pengeluaran hormon seks estrogen. 
- menjaga kesihatan jantung.
- zat besi untuk menghindarkan keletihan dan jangkitan
- menjamin kesihatan kulit, rambut & kuku.